Rugăciune și pocăință în prima săptămână din Postul Mare

16.03.2019

Credincioșii din Protopopiatul Băile Herculane au început Postul Mare cu o săptămână de rugăciune intensă, prin participarea la sfintele slujbe oficiate în fiecare parohie, după rânduiala specială specifică acestei perioade

✍Autor: Serviciul Protopopesc

Părintele protopop Iosif Frenț a oficiat slujbele religioase, în prima săptămână din Postul Mare, la Biserica „Sfântul Atanasie Athonitul” din Parohia Domașnea. În Băile Herculane, slujbele religioase au fost săvârșite de către părintele Constantin Cilibia și părintele Marius Dănănău, în Biserica „Schimbarea la Față” din orașul stațiune. Astfel, de luni până joi, în fiecare parohie din Protopopiatul Băile Herculane s-a oficiat Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, care reprezintă un imn liturgic, un canon al pocăinței, prin care fiecare credincios își recunoaște fărădelegile și cere milostivirea lui Dumnezeu spre iertarea păcatelor și mântuirea sufletelor. În fiecare miercuri și vineri s-a săvârșit și Liturghia Darurilor mai înainte sfințite.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul s-a citit, în patru părți, în primele zile ale Postului Mare, iar la Denia de miercuri, din a V-a săptămână, canonul a fost citit integral. Canonul cel Mare este un canon de pocăință, adică un lung imn liturgic cu peste 250 stihiri, alcătuit din 9 cântări bogate, compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăință, ritmate de invocația „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”, cerere care amintește de rugăciunea vameșului din prima duminica a perioadei Triodului. Această sfântă slujbă ne arată păcatele de care trebuie să fugim, pentru că toate personajele importante din Sfânta Scriptură sunt spre explicare și puse înaintea noastră ca să luăm aminte de ce trebuie să fugim și pe cine trebuie să urmăm.

Pentru orice credincios, Postul Mare reprezintă perioada de pocăință și curățire sufletească, perioada în care sufletul înfometează mai aprig după Dumnezeu, pregătindu-se astfel pentru înveșmântarea sa în Lumina Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.