Praznicul Învierii Domnului sărbătorit la Domașnea

28.04.2019

În Parohia Domașnea din Protopopiatul Băile Herculane, părintele protopop Iosif Frenț a săvârșit Slujba Învierii Domnului

✍Autor: Serviciul Protopopesc

Numeroși credincioși au participat la slujba Învierii Domnului în noaptea Sfintelor Paști, la Biserica cu hramul „Sfântul Atanasie al Athonului" din Domașnea. Slujba Învierii a fost oficiată de către părintele protopop Iosif Frenț, paroh al Parohiei Domașnea și protopop de Băile Herculane. Prima parte a Utreniei Învierii a fost oficiată în „avlia” bisericii, după ce sutele de credincioși, împreună cu slujitorii bisericii au pornit într-o procesiune pe străzile localității vestind Învierea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. A doua parte s-a desfășurat în interiorul bisericii, părintele protopop sfințind „Paștile”, pâinea și vinul, din care fiecare credincios gustă pe toată perioada Săptămânii Luminate.

Și anul acesta, cu ajutorul lui Dumnezeu, în parohia noastră a fost adusă Sfânta Lumină de la Mormântul Domnului din Ierusalim. Astfel, această Lumină a fost răspândită în mai multe parohii din Eparhia Caransebeșului. La finalul Utreniei Învierii, părintele protopop Iosif Frenț a rostit un bogat cuvânt de învățătură.

Sărbătoarea a continuat cu săvârșirea Sfintei Liturghii a Praznicului Învierii Domnului, duminică, în prima zi de Paște, la Biserica „Sfântul Atanasie al Athonului” din comuna Domașnea, în prezența a numeroși credincioși. În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, mulți credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. La final, părintele paroh a dat citire Pastoralei la măritul Praznic al Învierii Domnului, de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului: ...Domnul Iisus a fost întâmpinat și de Maria, sora Martei, care plângând i-a spus: „Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele meu n-ar fi murit” (Ioan 11, 32). Mântuitorul a suspinat cu duhul și S-a tulburat întru Sine, și mai apoi a lăcrimat, arătând tuturor cât de mult îl iubea pe Lazăr (cf. Ioan 11, 33, 35-36). Chiar dacă Lazăr murise de patru zile și mirosea greu, Fiul lui Dumnezeu l-a strigat cu glas mare și cu iubire multă: „Lazăre, vino afară!” (Ioan 11, 43), și îndată „a ieșit mortul, fiind legat la picioare și la mâini cu fâșii de pânză și fața Lui era înfășurată cu mahramă” (Ioan 11, 44). De aceea Biserica noastră ne îndeamnă la praznicul Floriilor să cântăm următorul tropar: „Învierea cea de obște mai înainte de Patima Ta încredințându-o, pe Lazăr din morți l-ai sculat, Hristoase Dumnezeule. Pentru aceasta și noi, ca pruncii, semnele biruinței purtând, Ție Biruitorului morții gră­im: Osana, Celui dintru înălțime! Bine ești cuvântat Cel ce vii întru numele Domnului”... . Spre orele serii s-a săvârșit Vecernia sau „A Doua Înviere”.

Sărbătoarea va fi prăznuită și în a doua și a treia zi de Paști, în biserica din parohie, săvârșindu-se Sfânta Liturghie, rostind cu toții troparul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.