Întâlnire a tinerilor ortodocși de la „ATOR Domașnea - Valea Cernei”

28.01.2019

Duminică, 27 ianuarie, la orele după-amiezii, în Parohia Ortodoxă Mehadia din Protopopiatul Băile Herculane a avut loc întâlnirea tinerilor ortodocși de la ATOR Domașnea - Valea Cernei

✍Autor: Pr. Bogdan Belu

Duminică, 27 ianuarie, la orele după-amiezii, în Parohia Ortodoxă Mehadia din Protopopiatul Băile Herculane a avut loc întâlnirea ATOR Domașnea - Valea Cernei, cu participarea tinerilor din Parohia Mehadia, Parohia Petnic și Parohia Bârza, sub coordonarea părintelui Bogdan Belu, părintelui Ciprian Danci și a doamnei prof. Ionica Bubă.

Întâlnirea a început cu citirea Acatistului Sfinților Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur și Grigore de Dumnezeu Cuvântătorul. În continuare, activitatea s-a desfășurat cu un cuvânt despre istoricul Bisericii Ortodoxe din Mehadia și înaintașii ei: „Biserica din Mehadia afost construită în anul 1780 din contribuția tuturor credincioșilor. La 20 iulie 1781 a fost sfințită de episcopul Vichentie Popovici. În 1788 a fost arsă de turci, cum descrie Pr. C. Buracu: <<1788 august 18/29 se dau lupte înverșunate la Cepelea și Lazu Mare, între oastea turcă și cea austriacă împreună cu grănicerii de sub comanda Generalului Papila. La 17 august, turcii intră triumfători în Mehadia, transformând biserica românească în magazie de bucate, iar biserica nemțească în grajd. La 19 octombrie turcii se retrag din Mehadia lăsând-o prada flăcărilor, mistuind toată clădirea.>> 1794 - s-a renovat, iar la 6 mai 1796 s-a sfințit de către Iosif de Sacabenta.”

În încheierea întâlnirii, părintele Bogdan Belu din Parohia Bârza a prezentat activitățile Centrului ATOR pe anul 2019. Dumnezeu să binecuvinteze lucrarea în ogorul Domnului și strădaniile tinerilor ortodocși din ATOR Domașnea - Valea Cernei!