Hramul Bisericii din Băile Herculane

04.08.2019

La Sărbătoarea „Schimbarea la Față a Domnului”, credincioșii din Băile Herculane prăznuiesc hramul bisericii

✍Autor: Serviciul Protopopesc

Pentru credincioşii Parohiei „Schimbarea la Față” din Băile Herculane, data de 6 august înseamnă o zi de mare bucurie, deoarece prăznuiesc hramul bisericii în care aceştia îşi pleacă genunchii duminică de duminică şi la fiecare sfântă sărbătoare. Astfel, marți, 6 august, începând cu ora 9.00 va fi oficiată slujba Utreniei, urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, care va fi săvârșită de către părintele protopop Iosif Frenț al Protopopiatului Băile Herculane, împreună cu un sobor de preoți.

Biserica din Băile Herculane, ce poartă hramul „Schimbarea la Față” a fost zidită în anul 1864. Aceasta este construită din piatră, acoperită cu tablă galvanizată, iar iconostasul din lemn de stejar. În urma unor ample lucrări efectuate la altarul bisericii, sfântul lăcaș a fost resfințit în ziua de 7 septembrie 2014 prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi în prezența autorităților locale, precum și în fața unei mari mulțimi de credincioșii atât localnici la care s-au alăturat și cei sosiți în stațiune.

Așadar, credincioșii sunt invitați în ziua hramului să participe la slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii, pentru a ne aminti cu toții de minunea petrecută pe muntele Tabor, unde Domnul nostru Iisus Hristos își descoperă dumnezeirea Sa prin natura umană pe care a asumat-o. Evanghelistul Matei spune „Și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au făcut albe ca lumina” (Matei 17, 2), în vreme ce evanghelistul Marcu spune că „veșmintele Lui s-au făcut albe ca zăpada” (Marcu 9,3).