Duminica Ortodoxiei la Băile Herculane

18.03.2019

În prima duminică a Postului Mare, numeroși credincioși din Băile Herculane au fost prezenți în Biserica „Schimbarea la Față”, participând la slujba Utreniei și Sfânta Liturghie

✍Autor: Serviciul Protopopesc

Numeroși credincioși din Băile Herculane au participat în Duminica Ortodoxiei la slujba Utreniei și la săvârșirea Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare, în Biserica „Schimbarea la Față” din orașul balnear. Slujbele religioase au fost oficiate de către părintele Marius - Ștefan Dănănău și părintele Nicolae Pereș. Aflându-ne în Postul Paștelui, în cadrul Sfintei Liturghii o mulțime de credincioși s-au pregătit cu post și rugăciune, împărtășindu-se cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Duminica Ortodoxiei este prima duminică din Postul Sfintelor Paști. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române trimite în fiecare an, în această duminică, o scrisoare pastorală care este citită în toate bisericile din parohii și mănăstiri. La finalul Sfintei Liturghii, părintele Marius Dănănău a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei din anul Domnului 2019. În pastorală se vorbește despre importanța cinstirii sfintelor icoane ca expresie a credinței ortodoxe și face un apel către toți credincioșii, să contribuie fiecare la lucrarea misionară a Bisericii, mai ales în parohiile sărace din țară și străinătate: „(...)Într-un asemenea context, Duminica Ortodoxiei, a comuniunii icoanelor sfinte, este mai mult decât actuală, deoarece icoana sfântă trimite spre o persoană sfântă veșnic vie. Doar prin prisma icoanei sfinte, imaginea sau civilizaţia vizualului se poate elibera de autosuficiență, narcisism și materialism opac. Deoarece adevăratul rost al icoanei nu este ca să o vedem, transformând-o într-un obiect de contemplație estetică, ci să ne ajute ca să trăim în prezența lui Dumnezeu și a sfinților, noi dorim să fim văzuți, ascultați și iubiți de Dumnezeu cel veșnic şi de toți sfinții lui Dumnezeu, nu doar de oameni trecători și schimbători. (...) Îi mulțumim Domnului pentru toate binefacerile Sale revărsate peste noi și ne rugăm să ne ajute să trăim Postul Sfintelor Paști ca un urcuș duhovnicesc spre unirea cu Hristos Cel răstignit și înviat. În încheiere, vă îndemnăm folosind cuvintele Sfântului Apostol Pavel <<fraţilor, bucuraţi-vă! Desăvârşiţi-vă, aduceți-vă mângâiere, fiţi uniţi în cuget, trăiţi în pace, şi Dumnezeul dragostei şi al păcii va fi cu voi. Îmbrăţişaţi-vă unii pe alţii cu sărutare sfântă. Harul Domnului nostru Iisus Hristos şi dragostea lui Dumnezeu şi împărtăşirea Sfântului Duh să fie cu voi cu toţi>> (2 Corinteni 13, 11-13).”

În încheiere, părintele Marius Dănănău a rostit un cuvânt bogat de învățătură, apoi credincioșii au fost miruiți și au primit anafură.

Tot în această zi, în toate bisericile și mănăstirile de pe cuprinsul Patriarhiei Române s-au organizat colecte pentru Fondul Central Misionar. Înființat de către Patriarhul Justinian Marina (1948-1977), Fondul Central Misionar este destinat nevoilor misionare și filantropice ale Bisericii Ortodoxe Române. Banii strânși în urma colectei sunt folosiți în exclusivitate pentru ajutorarea parohiilor misionare, pentru repararea, construirea și împodobirea noilor locașuri de cult din regiunile defavorizate, pentru ajutorarea comunităților românești din străinătate și pentru susținerea programului filantropic al Bisericii noastre.