Bucurie în inima satului Iablanița

07.07.2019

În perioada 2-5 iulie, proiectul „Tabăra din Inima Satului” s-a desfășurat în Parohia Iablanița din Protopopiatul Băile Herculane

✍Autor: Serviciul Protopopesc

În perioada 2-5 iulie, 30 de copii și tineri din Iablanița, Petnic și Globu Craiovei au primit, cu mult entuziasm, „povestea TDIS” în inima lor. Tabăra a fost deschisă marți, 2 iulie, printr-o slujbă de Te-Deum săvârșită de părintele Mihai Ciucur - coordonatorul programului TDIS, alături de părintele protopop Iosif Frenț și preoții parohi din cele trei sate componente ale comunei Iablanița.

Prima zi a taberei a oferit, pe lângă activitățile clasice de intercunoaștere și prezentare, posibilitatea copiilor de a participa la primele ateliere tematice, care au vizat probleme specifice cu care se confruntă adolescenții din zilele noastre. „În toate taberele din cadrul programului TDIS, acordăm o atenție deosebită identificării problemelor cu care se confruntă tinerii și îi încurajăm să le discute deschis, pentru ca, împreună, să putem găsi soluții de prevenire sau de ieșire din aceste situații dificile. Este vorba de probleme legate de violență și bullying, consumul și dependența de alcool, tutun, droguri și chiar de probleme legate de comportamente sexuale deviante sau de consumul de pornografie. Este vorba de probleme care afectează în mare măsură generația tânără de la vârste tot mai mici și care sunt dezbătute cu sinceritate și inima deschisă în cadrul acestor ateliere. Biserica oferă, în acest fel, un context de împărtășire tuturor acestor probleme, dar și soluții de vindecare și tămăduire sufletească a celor deja afectați de aceste patimi”, a explicat părintele Mihai Ciucur, referindu-se la scopul atelierelor de educație pentru viață și dezvoltare personală organizate în cadrul taberei.

La orele primei seri a taberei, participanții au avut ocazia să adreseze întrebări coordonatorului programului TDIS, acestea fiind tot atâtea șanse oferite tinerilor de a afla „Calea, Adevărul și Viața” - mijloace prin care Biserica le propune să-și trăiască tinerețea frumos, după învățătura Evangheliei lui Hristos. Pe parcursul acestor zile, copiii și tinerii au luat parte la ateliere artistice, jocuri și concursuri, seri tematice, precum și la o excursie la obiective turistice și religioase din vecinătate. 

Copiii și tinerii participanți au dat dovadă că își iubesc tradițiile, obiceiurile, portul și graiul, de aceea una dintre serile acestei tabere a fost dedicată ducerii mai departe a moștenirilor din străbun, prin acte artistice pregătite de participanți, dar și prin puțin divertisment pregătit de organizatori. 

Ultima seară la Iablanița s-a desfășurat în jurul unui foc de tabără și a voii bune din care a gustat toată lumea. În ultima zi de tabără, toți participanții au avut parte de un pelerinaj-excursie minunat, la Mănăstirea Sfânta Ana din Orșova, Mănăstirea Mraconia, dar s-au bucurat și de o plimbare cu barca pe Dunăre. În încheiere a fost oficiată o slujbă de mulțumire de către părintele Dan-Nicu Găină, părintele Ștefan Bubă și părintele Iosif Boroica, iar toți participanții, voluntarii, organizatorii și ostenitorii acestei tabere au fost premiați cu diplome și daruri.

Tabăra din comuna Iablanița a fost organizată cu ajutorul unei echipe de voluntari proveniți din mai multe zone ale județului, alături de cadre didactice din localitate, coordonați de Anita Radics și Alexandru Vuc, de la Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte. Mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă organizarea unei frumoase tabere pentru copiii și tinerii din satele: Iablanița, Petnic și Globu Craiovei! Mulțumim că prin implicarea factorilor locali - primărie, școală și biserică - toate amintirile care ne leagă de această tabără sunt cele care dau mărturie despre zilele în care la Iablanița s-au construit suflete!”

Următoarele tabere ce se vor desfășura în cuprinsul Protopopiatului Băile Herculane, vor avea loc la Verendin (în perioada 5-9 iulie) și la Eftimie Murgu (în perioada 26-29 iulie). Programul educațional „Tabăra din Inima Satului” se desfășoară cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, fiind un proiect închinat Anului Omagial al Satului românesc în Patriarhia Română.